05 May 2009

Which Driver is Better for Radeon Xpress 200M in Linux: DRI or FGLRX

După cum spuneam într-un post anterior am început să folosesc destul de des configuraţia dual-screen: display laptop + display IBM. Am avut mari probleme folosind ATI Config Center pentru ca pur şi simplu merge când vrea el. Aşa că m-am gândit să revin la driver-ele DRI (Direct Rendering Infrastructure).

Înainte de asta am făcut nişte benchmark-uri pentru a vedea performanţele DRI vs FGLRX (driver-ele closed source de la ATI). Rezultatele au fost oarecum neaşteptate. Am făcut 2 teste. Unul in care am testat performanţa GTK-ului folosind GtkPerf şi tema Mist şi unul in care am testat performanţa 3D în OpenGL folosind glxgears (dar din câte văd lumea spune că nu este nici pe aproape pentru a-l folosi ca benchmark).

Pe scurt rezultatele au fost următoarele:
  • GTK - mai rapid cu ~15% folosind DRI
  • 3D - mai rapid cu ~40-90% folosind FGLRX
Ţinând cont că cei care dispun de Radeon Xpress 200M nu folosesc lapop-ul pentru aplicaţii 3D se poate face un compromis pentru utilizarea driver-elor DRI.

Avantajele sunt următoarele:
  • Pe HP NX6325 merge setarea liminozităţii display-ului în X, nu doar în TTY.
  • Utilitarul de setare a disply-urilor din Gnome Ubutntu merge perfect.
  • 2D e mai rapid, deci pentru majoritatea utilizatorilor este un plus
Momentan eu ramân cu DRI probabil că pentru totdeauna pentru că cei de la ATI vor să scoată un driver secundar (leagacy) pentru acest chipset deci nu vor mai apărea cine ştie ce îmbunătăţiri.

No comments:

Post a Comment